Tryckmetoder

Här kan du läsa mer om vanligt förekommande tryckmetoder som används för att märka produkter i vårt sortiment.

Screentryck

Screentryck är en tryckmetod som uppfanns för över 2000 år sedan i Kina och utvecklats otroligt genom åren, från att vara ett handarbete till att nu även utföras automatiserat med hjälp av maskiner. Metoden går ut på att man trycker färg genom en tunn silkes eller polyesterväv, kallad duk som spänns på en ram av trä eller metall. Färgen pressar men genom duken med en rakel, ett verktyg som påminner om en gummiraka. Duken finns med olika täthet och släpper på så sätt igenom olika mycket färg.

För motivet som ska tryckas tillverkas en schablon på plast, schablonen täcker det motiv på duken som inte ska släppa igenom färg till underlaget. Beroende på schablonernas exakthet och dukens täthet kan detaljerade bilder skapas.

Vid screentryck kan man bara trycka en färg åt gången, men genom att trycka olika lager med olika färger kan den färdiga bilden ända bestå av många olika färger. Våra snurror klarar upp till 8 olika färger.

Vanliga produkter som trycks med screentryck
Paraplyer, t-shirts, kassar av papper och tygpåsar, små giveaways, och andra reklamprodukter.

Tampongtryck

Eller som de flesta säger Tampotryck, går ut på att det skapas en kliché, där en silikondyna hämtar färgen och överför den till produkten där den ska appliceras. Tampongen finns i en mängd olika hårdheter och former och anpassas för produkten som ska tryckas. Det går att trycka mycket tunna linjer och mycket små texter. Du kan även trycka på ojämna ytor och nära kanter.

Tampotryck rekommenderas ofta till produkter som är konkava eller konvexa så som cylindrar, nedsänkta ytor och så vidare.

Enkelt beskrivet kan det jämföras med det gamla klassiska potatistrycket som de flesta av oss gjort på förskola eller skola.

Vanliga produkter som trycks med tampotryck
USB-minnen, pennor, nyckelringar, muggar, termosar etc.

Brodyr

Brodyr använder man på textila produkter där man vill ha ett mer exklusivt utseende på sin slutprodukt. Brodyr är en slitstark och exklusiv metod att märka sina plagg på. När man använder brodyr är det viktigt att det finns utrymme för brodyrramen att komma åt, samt att kläderna är anpassade för brodyr, vilket de allra flesta av våra plagg är. Brodyr passar både för små och stora kvantiteter. När man broderar behöver man ta fram ett brodyrkort vilket kan jämföras med en startkostnad. Vid repatorder på brodyr hos oss debiteras endast en uppsättningskostnad för befintligt brodyrkort.

Vanliga produkter som broderas
Jackor, skjortor, pikéer, kepsar, väskor, handdukar, etc.

Transfertryck

När man transfertrycker trycker man först en transferbärare, som sedan appliceras i en transferpress och värms på underlaget under högt tryck och värme. Transfer används ofta på svårtryckta plagg där man inte kommer åt med screentryck. Transfertryck är ofta billigare när man vill trycka lite fler färger.

Vanliga produkter som transfertrycks
Paraplyer, väskor, arbetskläder etc.

Digitaltryck

Digitaltryck är en tryckteknik för motiv med många färger och motiv med raster/skuggor i motivet, det finns inga begränsningar i antalet färger. Digitaltryck kan ibland även kallas för fototryck. Informationen överförs till skillnad från konventionella tryckmetoder i en helt digital process direkt från datamediet, vilket också gör att Digitaltryck är en snabb metod för tryck. Trycktekniken används vid avancerade tryck som kräver digital kvalité. Bra stretch och bildkvalité. Låga startkostnader trots obegränsat med färger i trycket.

Vanliga produkter som trycks med digitaltryck
USB-minnen, pennor, nyckelringar, muggar, giveaways etc.

Lasergravyr

Lasergravyr gör man på metall t ex stål eller aluminium. Lasergravyren ger ett exklusivt intryck och är väldigt slittåligt. Färgen på gravyren beror på materialet man ska gravera.. Det går även att lasergravera på trä och glas. På glas ser resultatet ut som en "blästrad" yta.

Vanliga produkter som lasergraveras
Termosar/termomuggar, nyckelringar, metallpennor och liknande produkter i stål.