Vanliga frågor

Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får rörande beställning, leverans, produkter och priser. För att du på ett enkelt och snabbt sätt ska hitta det svar du söker är dessa indelade i olika kategorier. Hittar du inte svar på din fråga är du självfallet alltid välkommen att ringa oss på 0771-700 300.

Beställningar

Hur beställer jag?
Enklast är att följa stegen i shopen där du väljer din produkt, färg, storlek, tryck etc. Det går också bra att maila din beställning till support@profilfabriken.com eller ringa oss på telefonnumret 0771-700 300.
Vilken information behöver ni av mig för beställning?
Vi behöver information om din fakturaadress samt önskad leveransadress, samt er logotyp i vektoriserat format. Mer info om logoformat, klicka här: LÄNK Du får alltid en automatisk beställningsbekräftelse i retur vid beställning som bekräftelse på att vi har mottagit din beställning. Vid order med märkning får du alltid ett korrektur som visar hur ert tryck kommer att se ut på produkten innan produktionen startar. Först när du kontrollerat och godkänt korrekturet skickas en orderbekräftelse och produktionen startas.
Finns det någon minimum beställning?
Ja, det finns en minsta beställningsvolym för respektive produkt som måste uppfyllas. Minsta beställningsvolym för produkter med märkning är den första stafflingen på respektive produkt dvs. om priset för en produkt exempelvis börjar anges vid 100 st, så är 100 st minsta beställningsvolym. Vid beställning av produkt utan märkning kan i vissa fall mindre antal levereras, kontakta oss på support@profilfabriken.com och ange vilken produkt och vilket antal du önskar så tittar vi på ditt enskilda ärende.
Kan jag beställa produkterna utan tryck?
Ja, det går bra så länge minimum beställning uppfylls.
Kan privatpersoner handla från profilfabriken.com?
Nej, vi säljer endast till företag, myndigheter, organisationer och föreningar.
Kan UF-företag handla från profilfabriken.com?
Ja, UF-företag kan handla från oss mot förskottsbetalning.

Pris

Schablonkostnad och startkostnad, vad menas med det?
Vid tryck på vissa produkter måste man skapa en schablon/tryckplåt för att kunna trycka produkten eller plagget. Man måste ta fram en schablon/tryckplåt för varje färg som ska användas i trycket. Är det en logotyp med tre färger som ska tryckas behöver man ta fram tre schabloner. Oftast kan man bara använda en schablon till en specifik produkt, och samma kan inte användas på andra produkter. Vid en repeatorder med samma tryck och produkt, som tidigare beställts hos oss kan vi använda tidigare framtagna schabloner. Endast en återuppsättningskostnad motsvarande halva kostnaden av framtagningen av schablonen debiteras då.
Startkostnad är en kostnad som tas ut på andra produkter där schablon inte används, t.ex. Digitaltryck. Startkostnaden är inte beroende av antal färger utan den tas ut per tryckmotiv/design.
Tillkommer moms på priserna?
Ja, 25 % moms tillkommer på alla priser.
På mat och godis är momsen 12 %.
Kan jag beställa större upplaga än vad som anges på hemsidan?
Självklart kan du det! Maila oss din förfrågan på support@profilfabriken.com så återkommer vi med en snabb offert. Du kan naturligtvis också ringa oss på telefon 0771-700 300.
Erbjuder profilfabriken.com kredit?
Vi tar alltid en Kreditupplysning på nya kunder och vi följer den rekommendation som kreditupplysningsföretaget kommer fram till. Vid godkänd kreditkoll tillämpas betalningsvillkor 15 dagar netto, mot faktura. Uppfylls inte kraven i kreditkontrollen tillämpas förskottsbetalning.
Går det att betala med kreditkort?
Ja, ska du förskottsbetala din order kan betalning med kreditkort Visa eller Mastercard med fördel göras. Vänligen kontakta oss om du önskar att betala med kreditkort så hjälper vi dig vidare. Ordern startas och leveranstid beräknas först när betalningen är profilfabiken.com tillhanda.

Prov & korrektur

Kan jag få se ett prov på produkten innan jag beställer?
Ja, om du önskar ett prov på en specifik produkt innan din beställning skickar vi den till dig. Provet kommer inte ha din logo på utan visar produkten i sig. Produktprover skickas ej till privatpersoner. Vi skickar endast prover till myndigheter, företag, organisationer och föreningar. Är det en enklare produkt med lågt värde behöver den normalt inte returneras. Övriga produkter önskar vi i retur inom 10 arbetsdagar.

Kontakta oss på support@profilfabriken.com med ditt önskemål.
Får jag ett korrektur där jag ser hur mitt tryck kommer att se ut på produkten?
Vid beställning hos oss på profilfabriken.com får du alltid ett korrektur för godkännande innan produktionen startas. Korrekturet är till för att säkerställa att vi uppfattat dig rätt och att resultatet blir som du önskat."

Kontrollera ditt korrektur noga. Vill du ändra något eller hittar ett fel meddela oss direkt. Ett nytt uppdaterat korrektur kommer sändas till dig. Inte förrän du har godkänt korrekturet startas ordern. Leveranstiden beräknas alltid från det att du godkänt ditt korrektur.
Får jag ett prov med mitt tryck på innan produktionen startar?
Nej, om inte fysiskt provtryck är speciellt avtalat skickas inget provtryck. Vid beställning på profilfabriken.com får alltid digitalt korrektur på din order. Digitalt korrektur är i de flesta fall fullt tillräckligt. Vid speciella beställningar kan dock provtryck vara aktuellt, i dessa fall offereras det separat och är förenat med en kostnad samt förlängd leveranstid.
Önskar du provtryck, meddela oss detta i rutan för meddelanden i kassan.
Om jag vill se en speciell produkt, har ni någon utställning eller showroom som jag kan besöka?
Nej, Vi har ingen utställning eller showroom. Önskar du se en specifik produkt skickar vi den till dig för påseende.

Tryck

I vilket format vill ni ha min logotyp?
För bästa tryckresultat vill vi ha er logotyp i vektoriserat format (EPS, Ai, PDF etc.) Om du är osäker på att du har rätt format är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att kontrollera filerna. Maila oss på support@profilfabriken.com Om du inte har rätt format kan vi självfallet via samarbetspartner hjälpa dig att ta fram er logo i vektoriserat format. Originalarbete offereras separat. Vad menas med att en logotyp är i vektoriserat format? Jag är osäker på om min logotyp är vektoriserad, kan ni hjälpa mig? Kan jag själv vektorisera min logotyp? Kan jag själv kontrollera att min fil är vektoriserad? Jag kan inte öppna Logo-filen på min dator. Är det något fel på den? Är det några filformat ska man undvika? Hur skickar jag min logotyp som ska tryckas på produkterna? Vad menas med PMS/Pantone-färg? Vad innebär CMYK/fyrfärgstryck? Övrigt Har jag returrätt på mina varor? Sponsrar ni med era produkter?
Vad menas med att en logotyp är i vektoriserat format?
När din logotyp är vektoriserad betyder det att den är uppbyggd av matematiska formler. Den är då möjlig att förstora eller förminska utan att kvalitén försämras. En vektoriserad logotyp skapas i speciella program som exempelvis Adobe Illustrator. Bilder på internet, hemsidor mm. är inte i vektoriserade. Bilder som inte är vektoriserade kallas för punktgrafik och är uppbyggd av små pixlar i ett rutmönster, dessa kan ej användas för tryck. Har du frågor eller funderingar, kontakta oss gärna på support@profilfabriken.com
Jag är osäker på om min logotyp är vektoriserad, kan ni hjälpa mig?
Om du inte har en vektoriserad logotyp eller är osäker, är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att kontrollera den. Är din befintliga logotyp inte vektoriserad kan vi självfallet via samarbetspartner hjälpa dig att vektorisera den. Originalarbete offereras separat. Maila oss på support@profilfabriken.com så kontrollerar vi ditt underlag.
Kan jag själv vektorisera min logotyp?
För att kontrollera att filen är vektoriserad krävs en speciell programvara som exempelvis Adobe Illustartor. Har du rätt programvara och kunskap kan du kontrollera själv. Är du osäker är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att kontrollera filerna. Maila oss på support@profilfabriken.se
Jag kan inte öppna Logo-filen på min dator. Är det något fel på den?
Om du inte har rätt program kan du normalt sett inte öppna filen. Skicka din fil till oss så kontrollerar vi. Vid order hos oss behöver du inte vara orolig att du skickar fel fil. Vi skickar alltid ett korrektur som du ska godkänna innan produktionen startas. Ser det inte rätt ut på korrekturet godkänner du ej ditt korrektur, och meddelar oss bara felet. Vi undersöker felet och rättar till det. Detta för att eliminera felaktiga tryckunderlag och missförstånd. Så länge du inte godkänt ditt korrektur finns möjlighet att rätta till eventuella fel.
Är det några filformat ska man undvika?
Filer skapade i PowerPoint (ppt), Microsoft Office (doc eller docx) bör undvikas. Filer i bmp- eller gif-format kan fungera om de innehåller en stor bild på logotypen, men den måste fortfarande omvandlas till en vektoriserad fil. En logotyp i pdf, tif, jpg eller psd-format kan fungera om de innehåller en stor bild på motivet i hög upplösning. Dessa kan då gå att omvandla till vektoriserat format. Maila oss på support@profilfabriken.com om du är osäker.
Hur skickar jag min logotyp som ska tryckas på produkterna?
Du laddar upp din logo när du lägger din order i shopen. Är din fil stor/tung använd vår tjänst för filöverföring (Klicka på knappen ?skicka stora filer? i shopen eller använd länken här).
Osäker? Maila oss på support@profilfabriken.comSvar
Vad menas med PMS/Pantone-färg?
PMS står för Pantone Matching System och är en internationell standard för tryckfärger. För att vi ska försäkra oss om att er logotyp får exakt den färg den ska ha behöver vi ha PMS-nr på färgerna i er logotyp. En färg kan ha mängder med olika nyanser, för att minimera att logotypen framställs på fel sätt behöver PMS-nr anges. Är underlaget korrekt gjort ligger färgangivelse oftast med i filen. Vet du inte vilket PMS-nummer er logotyp har? Har ni en grafisk manual så beskriver den allt som rör er grafik inklusive logotyp. Kontakta er reklamavdelning eller byrån som gjort originalet så kan de ge dig rätt PMS-nummer. Skulle ni inte få fram rätt PMS-nummer kan vi hjälpa era att färgmatcha er logotyp och hitta närmaste angivna PMS-nummer. De PMS-nummer vi får fram kommer stå angivna på ert korrektur och ni får godkänna dessa innan produktion startas. Viss nyansförändring kan alltid ske vid tryck på vissa material och på färgade underlag.
Vad innebär CMYK/fyrfärgstryck?
CMYK är en färgmodell för fyrfärgstryck. CMYK är förkortningen för C=Cyan, M=Magenta, Y=Yellow, Key Color (Svart). CMYK-tryck innehåller enkelt sagt obegränsat med färgnyanser, t.ex. ett fotografi anges i CMYK.

Nyfiken på mer info? Läs om CMYK här

Leverans

Hur lång är leveranstiden?
På produkter med märkning (tryck, brodyr, gravyr etc.) är normal leveranstid ca 10-15 arbetsdagar, men varierar från produkt till produkt. I respektive produkts informationstext är leveranstid för aktuell produkt angiven. Normalt står detta under prisuppgiften. Har du önskemål om snabbare leverans går det i många fall att ordna. Meddela oss ditt önskemål i rutan för meddelande i kassan, när du lägger din order. För order med snabbare leveranstid debiteras normalt expressavgift.
Kan jag beställa med expressleverans?
Ja, under rubriken Express hittar du ett urval av produkter som kan levereras med märkning på 5-7 arbetsdagar utan extra debitering. Dessa produkter har vissa begränsningar vad gäller alternativ av märkningsmetod, men tillgodoser ändå de allra flesta önskemål. Klicka här för att komma till Express sortimentet: LÄNK
Kan jag hämta mitt paket hos er?
Nej, vi har ingen godsutlämning hos oss, din order kommer att skickas till dig direkt från tryckeri eller förädlare för att kapa leveranstiderna. Kan du inte ta emot din leverans på din adress, eller har andra önskemål för din leverans? Kontakta oss så kan vi lösa din leverans med våra speditörer, på ett för dig passande sätt. Meddela dina leveransönskemål i meddelandefönstret vid beställning.
Kan man få sin order skickad till paketombud och hämta ut det där själv?
Ja, vi använder i de flesta fall DHL som speditör av våra varor. Deras tjänst DHL Service Point innebär att godset skickas till ett paketombud. Välj detta alternativ i kassen om du önskar hämta ditt paket hos ett ombud.
Kan ni skicka vår leverans med vårt kundnummer hos transportören?
Nej, samtliga leveranser från profilfabriken.com skickas på vårt- eller vår leverantörs kundnummer hos transportören.
Beställningar från profilfabriken.com skickas normalt med DHL.
Går det att dela upp min leverans på flera olika leveransadresser?
Ja, din leverans kan delas upp på flera olika leveransadresser om du önskar, en fraktkostnad tillkommer dock på varje adress. Beroende på omfattningen av ompackningen i samband med detta, kan eventuellt kostnad för hantering komma att debiteras.
Meddela oss dina önskemål rörande leverans till flera adresser vid beställning så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen.
Levererar ni till utlandet?
Ja, vi kan leverera till utlandet kostnad för frakt och hantering följer då gällande avtalspriser hos respektive speditör. Leveranstiden kan även påverkas beroende på vart godset ska levereras. Tullkostnader för leverans till länder utanför EU kan tillkomma för mottagaren. profilfabriken.com tar inte ansvar för eventuella förseningar som kan uppstå i samband med införtullningsprocessen.

Övrigt

Reklamation
Reklamation av vara skall ske inom 8 arbetsdagar från dag för mottagande. Se mer info om reklamation under Köpvillkor.
Har jag returrätt?
Vi erbjuder endast returrätt på omärkta varor i obrutna förpackningar.
Returrätt gäller ej på färskvaror, exempelvis dryck och godis.
Annullering av order
Om kund önskar annullera order måste först ett godkännande inhämtas från berörd tillverkare, tryckeri eller leverantör.
Normalt kan en order annulleras fram till att ordern har gått i produktion.

Profilfabriken.com har vid godkänd annullering rätt att debitera för kostnader som uppstått i samband med beställningen, så som exempelvis kostnader för upprättande av korrektur, tryckunderlag, schabloner, frakter, verktyg etcetera, samt för andra skäliga avvecklingskostnader med ett minimum om 1150 kr per annullerad order.
Sponsrar ni med era produkter?
Normalt sett sponsrar vi inte. Men har du ett spännande förslag kan du alltid maila oss på support@profilfabriken.com så tittar vi på det.

Vi är alltid intresserade att höra i vilka sammanhang du vill se oss. Att tänka på innan du skickar en förfrågan är att vi vill ha följande information.

Vad är syftet?
Vilken produkt, antal och tryck?
Var kan vi synas?


I gengäld förväntar vi oss att bli omnämnda i blogg, eller annat digitalt media. Något som vi verkligen skulle uppskatta är om ni skriver en kort text om oss på er hemsida och lägger ut en länk till oss.